Een amandelbeslag is een beslag op basis van amandelspijs. De amandelspijs zorgt voor een fijne smaak en geeft het product een mals karakter en zorgt dat het lang zacht blijft. Hierdoor kan amandelbeslag lang worden gebruikt. Door de grotere hoeveelheid ei-bestanddelen, in vergelijking met quadrillebeslag, treedt de smaak van amandel minder naar voren en is het beslag luchtiger. Dit zorgt voor een iets kortere houdbaarheid in vergelijking met quadrillebeslag.

Een amandelbeslag bestaat uit de volgende grondstoffen:

  • Amandelspijs. Hier wordt fijngedraaide amandelspijs voor gebruikt, waardoor de bindkracht en homogeniteit van het beslag wordt verhoogd.
  • Eidooiers.
  • Eiwit.
  • Suiker.
  • Beslagbloem. Er wordt een groter deel beslagbloem toegevoegd om te zorgen dat er voldoende bindkracht in het beslag aanwezig is.
  • Citroenrasp als smaakstof. Dit geeft een frisse toon aan het beslag en haalt de smaak van amandel naar boven.
  • Eventueel vetstof. Meestal in de vorm van (gesmolten) boter.

Producten gemaakt van een amandelbeslag worden meestal niet of weinig gevuld. Het is een beslagsoort die, net als een cakebeslag, niet als halffabricaat wordt verwerkt. De afwerking kan bestaan uit jam, transparant glaceren of decoreren met gekonfijt fruit en marsepein.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag