Een vruchtenvulling is, door het gebruik van een koud-gelerend bindmiddel , een veelzijdig halffabricaat. Het kan zowel meegebakken worden of als vulling of toegevoegd worden aan reeds gebakken producten, zoals bij luxe vlaaien en ander nat gebak.

Een vruchtenvulling bestaat uit de volgende grondstoffen:

  • Vruchten. Er kan gebruikt gemaakt worden van pulp, puree, hele vruchten en parten.
  • Bindmiddel. Dit wordt toegevoegd in de vorm van een helder, koud-gelerend bindmiddel. Afhankelijk van de soort vrucht moet er meer of minder bindmiddel worden toegevoegd, vanwege het aanwezige pectinegehalte in de vruchten. Pruimen hebben bijvoorbeeld al een hoog pectinegehalte en zullen daarom weinig tot geen bindmiddel nodig hebben.
  • Suiker. Dit wordt toegevoegd om een zoetere smaak te verkrijgen. De suiker en het bindmiddel worden eerst door elkaar gemengd, voordat dit aan het fruit toegevoegd wordt. Dit is om te voorkomen dat het bindmiddel gaat klonteren zodra het met vocht in aanraking komt.
  • Vocht. Eventueel kan water worden toegevoegd om een lossere vulling te krijgen, maar dit kan er ook voor zorgen dat de smaak afgezwakt wordt. Als alternatief kan fruitsap gebruikt worden.