Erythritol (E968) is een extensieve zoetstof die van nature voorkomt in verschillende soorten fruit, paddenstoelen, kaas, wijn en sojasaus. Industrieel wordt het gewonnen door het fermenteren van glucose door middel van gisten. Deze zoetstof is ontdekt in 1874 en is in 1999 goedgekeurd als additief voor gebruik in levensmiddelen.

Erythritol heeft 0,6-0,8 keer de zoetkracht van suiker, maar bevat daarentegen geen calorische waarde. In tegenstelling tot andere extensieve zoetstoffen, wordt het grotendeels opgenomen in de darmen en vrijwel volledig uitgescheiden via de urine. Dit zorgt ervoor dat het de darmwerking minder verstoort. De bloedsuikerspiegel blijft ook gelijk bij inname van erythritol, waardoor het geschikt is als suikervervanger voor diabetici.

De smaak van erythritol ligt dichtbij de smaak van suiker. Het wordt vaak in combinatie met andere zoetstoffen gebruikt, omdat het bittere of wrange smaken kan verhullen en de zoete smaak van suiker in producten naar voren kan halen. Het is zeer goed oplosbaar in water en kan gecombineerd met andere zoetstoffen de levensduur van gebaksproducten verlengen. Wanneer het wordt gecombineerd met vaste vetten, heeft het de neiging een vette uitstraling aan het product te geven.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag