Gecondenseerde melk is een zuivelsoort die wordt gemaakt van koemelk. Het is een stroperig product waar doorgaans suiker aan is toegevoegd. Het suikergehalte kan per merk verschillen, omdat niet alle merken extra suiker toevoegen aan het product na het indampen. Het suikergehalte in de gecondenseerde melk zorgt ervoor dat dit niet gesteriliseerd hoeft te worden en ongeopend lang houdbaar is buiten de koeling.

Gecondenseerde melk wordt verkregen door het indampen van melk. De uitvinding van gecondenseerde melk wordt toegeschreven aan de Amerikaan Gail Borden die er in 1856 een patent voor heeft verkregen. Het indampen van de melk wordt gedaan in zeven stappen, waarbij telkens een gedeelte van het water uit de melk verdampt.

De melk heeft een lichtgele kleur en zoete smaak. Door de lange houdbaarheid is het een veel gebruikt product in warme landen. Het kan worden gebruikt in zoete sauzen en glazuren. Daarnaast is gecondenseerde melk een hoofdbestanddeel in Dulce de Leche, een karamelachtige saus, waarbij de melk enkele uren in het blikje wordt verwarmd. Gecondenseerde melk kan worden aangelengd met water, waarna het als zoete vervanger van melk in recepten kan worden gebruikt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag