In tegenstelling tot de gelijkenis van de naam, zijn krokante nougat en Nougat de Montelimar twee zeer verschillende producten. Krokante nougat is op basis van gekaramelliseerde suiker met amandelen, terwijl bij Nougat de Montelimar de suiker juist niet wordt gekarameliseerd. Krokante nougat wordt dun uitgerold en vervolgens uitgestoken of gesneden om verder in of op producten verwerkt te worden. Een aantal mogelijkheden waar krokante nougat voor gebruikt kan worden, zijn:

  • Als interieur bij bonbons.
  • In koekjes.
  • Als decoratiemateriaal.
  • Voor het maken van speciale producten, zoals bakjes voor ijs.

Krokante nougat wordt gemaakt van de volgende ingrediënten:

  • Suikers. In de meeste gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van melissuiker of basterdsuiker, eventueel in combinatie met glucosestroop. Basterdsuiker en glucosestroop helpen de suiker gemakkelijker op te lossen, maar omdat ze moeilijker uitkristalliseren en hygroscopisch (vocht aantrekkend) zijn, kan het product sneller vochtig worden, waardoor het minder geschikt is voor het maken van speciale producten, maar goed gebruikt kan worden als bonbonvulling.
  • Boter. Verbetert de smaak en zorgt voor brosheid.
  • Amandelen. Hiervoor wordt licht gebruneerd amandelschaafsel gebruikt. Als vervanging kunnen ook gehakte amandelen, grof gemalen amandelen of amandelgruis gebruikt worden.