De mierik (Armoracia rusticana) is een plant uit de kruisbloemenfamilie. De plant staat bekend om de witte wortel, die mierikswortel wordt genoemd. De plant is van oorsprong afkomstig uit IJsland, maar wordt tegenwoordig overal gekweekt. Het heeft ook een bijnaam, namelijk ‘paardewortel’. De wortels worden in het najaar opgegraven en vervolgens in kistjes met zand bewaard.

De wortels zijn penvormig, langwerpig en relatief dik. De kleur van de schil is vuilgeel en dun. Onder de schil heeft de wortel een witte kleur. Het heeft een zeer scherp en pittige smaak, waardoor er maar een kleine hoeveelheid nodig is om een product op smaak te brengen. De smaak kan worden vergeleken met een scherpe mosterd. Bij het snijden of raspen van de wortel beschadigd de celstructuur, waarna de smaak snel terugloopt. Door een zuur aan de mierikswortel toe te voegen kan dit worden gestabiliseerd. De mierikswortel kan lang worden bewaard door de bacteriedodende stof die erin aanwezig is.

Mierikswortel is in verschillende vormen beschikbaar. Het kan vers, geraspt en geconserveerd of in gedroogde poedervorm worden verkregen. Het wordt voornamelijk aan hartige producten toegevoegd, waarbij het gebruikt wordt om producten op smaak te brengen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag