Plastische chocolade, ook bekend als modelleerchocolade of kneedbare chocolade, is een taai halffabricaat dat wordt gemaakt met chocoladecouverture of cacaoboter. Door de samenstelling van de plastische chocolade, kan er eigenlijk niet over chocolade gesproken worden, omdat de eigenschappen van het product afwijken van de eisen die aan chocoladecouverture worden gesteld. Zo is plastische chocolade kneedbaar, dun uit te rollen en behoudt de decoratie gemakkelijk zijn vorm. Verder heeft het product een kauwgumachtige textuur, wat komt doordat de plastische chocolade slecht of niet smelt.

Door deze eigenschappen kan plastische chocolade het beste gebruikt worden voor decoratieve doeleinden, als vervanging van bijvoorbeeld marsepein of rolfondant. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Bloemen en figuren.
  • Bekleden van taarten.
  • Etalagestukken.

De grondstoffen die worden gebruikt voor het maken van plastische chocolade zijn:

  • Cacaoboter of chocoladecouverture. Cacaoboter wordt gebruikt voor het maken van witte plastische chocolade, chocoladecouverture voor het maken van bruine plastische chocolade.
  • Poedersuiker of fondant. Geeft het product een zoete smaak.
  • Blanke stroop. Zorgt ervoor dat de chocolade slecht of niet smelt.
  • Eventueel kleurstof. Door het toevoegen van kleurstoffen die in vet opgelost kunnen worden, kan witte plastische chocolade worden gekleurd.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag