De theeplant (Camellia sinensis) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar wordt tegenwoordig in alle tropische en subtropische gebieden geteeld. De theeplant is een groenblijvende struik of kleine boom van maximaal 17 meter hoog, maar wordt vaak tot 2 meter gesnoeid voor het telen van bladeren. De verse jonge bladeren worden gebruikt om thee van te maken.

Van de theeplant wordt witte, groene, oolong en zwarte thee gemaakt. De manier van verwerken zorgt voor de uiteindelijke theesoort. Vruchtenthee ontstaat door aromastoffen aan zwarte thee toe te voegen. Kruidenthee bevat geen thee, maar bestaat uit verschillende kruiden en specerijen. Rooibosthee is afkomstig van de rooibosplant (Aspalathus linearis) uit Zuid-Afrika in de regio rondom Kaapstad.

Thee wordt gebruikt als aromastof in banketproducten. Denk hierbij aan ijs, bonbons en gebak. De kwaliteit van de thee bepaalt de uiteindelijke smaak. Bij het combineren met chocolade kan het beste worden gekozen voor krachtige thee, zoals Earl Grey. Door de thee te laten trekken in warm vocht, kan de smaak worden overgebracht. Belangrijk is te zorgen dat de temperatuur van het vocht niet te hoog is en de thee niet te lang trekt, omdat dit voor een bittere smaak kan zorgen.