Verjus, ook bekend als verjuis of verjuus, is een smaakmaker op basis van ongerijpte druiven. Het is een oude smaakmaker die al werd gebruikt in de Romeinse tijd. Het werd veelvuldig gebruikt in de Middeleeuwen tot aan de 17e eeuw. Door de betere verkrijgbaarheid van wijn en azijn raakte de verjus na de 17e eeuw in de vergetelheid. Tegenwoordig wordt er op kleine schaal nog verjus geproduceerd, mede dankzij de Australische kok Maggie Beer die het zure sap heeft teruggebracht.

De naam is afkomstig van vertjus, wat letterlijk vertaald groen sap betekend. Verjus wordt gemaakt door onrijpe vruchten, met name druiven, te persen en direct te bottelen. Behalve druiven worden ook wel ander ongerijpt zuur fruit, zoals appels of kruisbessen, gebruikt. Verjus is helder met een lichte groen tot gele kleur. Lang geleden was de smaak zuurder dan die van azijn, al is de zuurtegraad tegenwoordig milder.

Verjus kan worden gebruikt als vervanger van zure dranken, zoals citroensap of azijn. De friszure smaak kan de smaak van ander fruit omhoog halen of als smaakstof worden gebruikt in sorbetijs. De houdbaarheid van de verjus is relatief kort, waarbij de smaak na bepaalde tijd achteruit gaat.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag