Walnootolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit walnoten (Juglans regia) of geroosterde walnoten. De olie heeft een hoog gehalte aan (voornamelijk meervoudig) onverzadigde vetten. Walnootolie heeft een bleke tot lichtgele kleur, met een delicate en nootachtige geur en smaak.

De olie kan zowel door middel van koude als warme persing worden gewonnen. Koud geperste walnootolie heeft over het algemeen een hogere kwaliteit. Door de koude persing ontstaat een intensere smaak, al moet de olie koel worden bewaard en is deze beperkter houdbaar vanwege een grotere kans op oxidatie. Warm geperste walnootolie heeft een neutrale geur en smaak en heeft een langere houdbaarheid, al raken de waardevolle nootachtige smaken tijdens het persen grotendeels verloren.

Walnootolie is niet geschikt om te worden verhit. Bij verhitting raken de nootachtige smaken verloren en kan een bitterheid naar voren komen. Het wordt voornamelijk gebruikt als smaakmaker in koude producten. Hierbij kan gedacht worden aan sauzen en dressings, maar ook als extra smaakstof in bijvoorbeeld bonbonvullingen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag