Berlinerbollen, ook bekend als Berlijnse bollen, Berliner bollen of Boules de Berlin, zijn ronde, zoete snacks van gefrituurd gistdeeg. De bollen zijn afkomstig uit Duitsland, waar ze ook bekend staan onder verschillende namen, zoals Berliner Pfannkuchen en Krapfen. De eerste Berlinerbollen zijn al in de 16e eeuw gedocumenteerd in Noord-Duitsland. Een legende verteld dat de Berlinerbollen werden uitgevonden door een Berlijnse banketbakker die graag wilde dienen als schutter onder Frederik de Grote, maar hier ongeschikt voor was. Hij mocht als bakker mee in het regiment, waarna hij als dank ronde deegstukken bakte in pannen met heet vet bij gebrek aan een oven.

De Berlinerbol is vergelijkbaar met een donut zonder gat. Het wordt gemaakt van een luxe, gezoet gistdeeg dat wordt gefrituurd en vervolgens wordt gevuld met jam of banketbakkersroom. Na het bakken worden ze vaak bestrooid met poedersuiker of door kristalsuiker gerold. Door de toevoeging van gist aan het deeg krijgen de bollen een luchtige textuur.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag