Kruidnagels zijn specerijen die van de kruidnagelboom (Eugenia aromatica) komen. De bomen groeien op plaatsen met een tropisch zeeklimaat en worden voornamelijk in Zuid-Aziatische gebieden geteeld, waarbij Indonesië de belangrijkste producent is. De kruidnagelboom groeit langzaam en kan pas na 6-8 jaar voor het eerst worden geoogst. Hierna kan de oogst wel 100 jaar doorgaan. De groenbladige boom kan tot 10 meter hoog worden en heeft trosjes met felrode bloemen.

De kruidnagel ontstaat door de bloemknoppen te plukken voordat deze gaan openstaan. De verse knoppen zijn roze van kleur en worden voorzichtig gedroogd totdat een roodbruine kleur ontstaat. Afhankelijk van de herkomst zitten er verschillen in de grootte, smaak en vorm. Belangrijk is dat deze een beetje vettig en dik, maar niet verschrompeld en stoffig zijn.

Kruidnagels hebben een zeer sterke, warme smaak, die afkomstig is uit de etherische oliën. Er is daardoor maar weinig van nodig, omdat het anders overheersend kan worden. De hele kruidnagels kunnen hun smaak afgeven door ze te laten trekken in een vloeistof. In gemalen vorm komt het vaak voor in specerijenmengsels zoals, speculaaskruiden, koekkruiden of vijfkruidenpoeder.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag