Vanille is een smaakstof afkomstig uit de vruchten van de vanille-orchidee (Vanilla planifolia) en levert de vanillestokjes die veel in de bakkerij worden gebruikt. De vruchten van de plant worden onrijp geplukt, vochtig verhit en daarna langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt. Wat vervolgens overblijft is een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak.
De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, maar kan tegenwoordig overal rond de evenaar worden geteeld. De grootste productiegebieden van vanille zijn Madagaskar, Réunion en Mauritius, waar de hoge kwaliteit vanille vandaan komt. Mindere kwaliteit vanille kan ook komen uit Mexico, Java en Tahiti.
Wanneer het vanillestokje open wordt gesneden, zijn daar kleine zwarte zaadjes te zien. Deze zijn zeer aromatisch en wordt het vanillemerg genoemd. Het merg kan gemakkelijk toegevoegd worden aan verschillende soorten producten. De stokjes geven alleen hun smaak af wanneer deze in een vloeistof hebben getrokken en kunnen het beste gebruikt worden voor basis voor bonbons, puddingen en bavaroises en ijs.
Behalve vanillestokjes zijn er ook andere vanilleproducten verkrijgbaar waar de basis verkregen wordt van de vanilleplant en het vanille-aroma vanilline. Voorbeelden zijn:

  • Vanillesuiker
  • Vanille-extract
  • Vanillinesuiker (kunstmatig)
  • Vanille-essence (kunstmatig)

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag