Advantaam (E969) is een, relatief nieuwe, intensieve zoetstof. Deze werd in 2014 door de EFSA goedgekeurd voor het gebruik in voedingsmiddelen (met uitzondering van vlees en gevogelte). Advantaam is een synthetisch geproduceerde zoetstof die wordt verkregen uit aspartaam en vanilline. Het is daarom, net als bij aspartaam, niet geschikt voor personen met de ziekte fenylketonurie. Hierbij wordt bij vertering fenylalanine geproduceerd, wat niet door deze personen kan worden verteerd.

Advantaam heeft een zoetkracht die 30.000 keer zo sterk is als die van suiker, wat ruim 100 keer zo sterk is als de zoetkracht van aspartaam. Door de minuscule hoeveelheid advantaam die nodig is om producten te zoeten, is de calorische waarde te verwaarlozen. Het beschadigt de tanden niet en heeft geen invloed op insuline en de bloedsuikerspiegel, waardoor het geschikt is voor diabetici.

Advantaam is oplosbaar in water en zeer stabiel, waarbij het zelfs bij zeer hoge temperaturen nog stabiel blijft. Doordat advantaam zo stabiel blijft bij de verschillende bereidingsmethodes, is het een geschikte suikervervanger in verschillende bakkerijproducten. De smaak ligt dichtbij de smaak van aspartaam.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag