Ciabatta is een broodsoort die van oorsprong uit Italië komt. In tegenstelling tot andere Italiaanse broodsoorten is de ciabatta een relatief nieuwe broodsoort. De eerste productie ervan wordt geclaimd door Arnaldo Cavallari in 1982 in Veneto, waarbij het als tegenhanger van de Franse baguette werd gezien. Tegenwoordig is de ciabatta vrijwel overal te krijgen.

Ciabatta is redelijk plat met een rechthoekige vorm, knapperige korst en een luchtig kruim met grote gaten. De naam ciabatta, wat in het Nederlands vertaald naar pantoffel, duidt de vorm van het brood aan. De grootte van de ciabatta bedraagt ongeveer 10 bij 35 centimeter, al worden er ook kleinere maten geproduceerd. Het ciabattadeeg bevat een grote hoeveelheid vocht, waardoor het deeg een slappe consistentie heeft. Dit zorgt onder andere voor de grote gaten die in het kruim ontstaan.

De smaak is enigszins afhankelijk van de streek. Rondom het Comomeer is de korst krokant met een zacht, enigszins poreus kruim. In Umbrië, Toscane en Marche varieert het van een stevige korst met compacter kruim tot een krokante korst en opener kruim. Rondom Rome wordt ook majoraan toegevoegd. Varianten zijn de ciabatta integrale met volkorenmeel en ciabatta al latte met melk.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag