Crème brûlée is een custardachtig nagerecht met een laag van gekaramelliseerde suiker. De naam verwijst daarbij naar wat het gericht inhoud. Letterlijk betekent het gebrande room. Waar de basis voor de crème brûlée vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het eerste bekende recept kwam voor in een Frans kookboek uit 1691. In Spanje is er echter een gerecht genaamd crema catalana, dat vrijwel identiek is aan crème brûléé. Dit recept kwam voor het eerst in kookboeken in de 14e eeuw voor. Crema catalana kan wel verschillen in de gebruikte bereidingswijze en grondstoffen. Het gebruik van melk, kaneel en citroenrasp komt meer voor.

Crème brûlée bestaat uit een custard gemaakt van room, suiker, eieren of eidooiers en vanille. In plaats van vanille wordt er tegenwoordig ook gebruik gemaakt van andere smaakstoffen. Hier wordt een custard van gemaakt die vervolgens in individuele vormen au-bain marie wordt verwarmd in de oven om te garen. Na het garen wordt de crème brûlée gekoeld. Voor consumptie wordt er een krokante laag karamel aangebracht door suiker te branden op de bovenkant van de crème brûlée. Behalve als op zichzelf staand product, kan crème brûlée ook als vulling in gebak worden verwerkt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag