De aardbei (Fragaria) is een plant uit de rozenfamilie, die vooral bekend is om zijn gelijknamige eetbare vruchten. De aardbei is een schijnvrucht. Het zogenaamde vruchtvlees van de aardbei is de gezwollen bloembodem waarop de eigenlijke kleine zaadjes zitten. Een rijpe aardbei heeft een rode kleur, zacht vruchtvlees en heeft een zoete smaak.

De aardbei werd in de bronstijd al gebruikt, maar werd pas sinds de 14e eeuw vanuit het wild in tuinen aangeplant. Deze vruchten waren relatief klein waardoor ze niet zozeer als voedselbron, maar eerder voor medicinaal gebruik werden geteeld. De aardbei zoals deze nu bekend is, bestaat ongeveer 200 jaar. Het telen van aardbeien vindt plaats in de volle grond, waarbij de oogst kan plaatsvinden van eind februari tot begin december in Nederland. De vruchten hebben echter de beste textuur en smaak in de late lente en zomer, wanneer het aantal zonuren hoger is.

Aardbeien zijn een populaire fruitsoort om te gebruiken in de bakkerij. Ze komen in de handel vooral voor als verse vruchten, diepgevroren vruchten, gedroogde vruchten en puree. Ze zijn geschikt voor het verwerken in verschillende brood- en banketproduct, zoals gebak, jam, gelei, bonbons en ter decoratie van producten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag