De appeltaart is een taart op met een omhulsel of bodem van deeg en gevuld met appels die zowel warm als koud geserveerd kan worden. Waar de eerste appeltaart oorspronkelijk vandaan komt is onbekend. In veel landen zijn oude recepten bekend waar een versie van een appeltaart wordt beschreven. In Nederland stamt het eerste recept uit een kookboek van 1514. In Engeland stamt een recept zelfs uit 1381. In Frankrijk is de tarte tatin, een omgekeerde appeltaart met gekaramelliseerde suiker, een bekend product.

Niet alle appels zijn geschikt voor het gebruik in appeltaarten. De beste appelrassen zijn appels die hun vorm behouden tijdens verhitting en niet te veel vocht loslaten. Enkele van deze geschikte appelrassen zijn de goudreinette, granny smith en jonagold.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende recepten en variaties in appeltaarten. In de traditionele versie wordt een zanddeeg gebruikt met een vulling van appels in combinatie met rozijnen en kaneel. Appels worden ook vaak gecombineerd met andere verse of gedroogde vruchten en noten. Verder wordt er meer gebruik gemaakt van verschillende soorten  kruiden en specerijen. Behalve kaneel worden ook speculaaskruiden of Chinese five spice gebruikt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag