De braam (Rubus fruticosus) of bosbraam is een plant uit de rozenfamilie. Het is een struik die in Nederland en Vlaanderen veel voorkomt, waarbij de gelijknamige vrucht het eetbare gedeelte van de plant is. Bramen zijn zamelvruchten, wat eigenlijk wil zeggen dat het een grote hoeveelheid kleine, zelfstandige vruchten zijn die een nieuw geheel vormen.

Bramenplanten worden vooral op lichtzure tot zure grond aangetroffen. De struiken komen voor op open plaatsen in bossen, aan bosranden, langs wegranden en muren. De vruchten groeien alleen aan de tweejarige stengels van de plant. De kleur van de vrucht is donkerblauw tot blauwrood. Het is een zachte en sappige vrucht met een zoete smaak, waarbij minder rijpe bramen een zure ondertoon kunnen hebben.

In tegenstelling tot frambozen worden bramen minder in de bakkerij gebruikt. Ze komen in de handel vooral voor als verse vruchten, diepgevroren vruchten, puree en sap. Ze zijn geschikt voor het verwerken in verschillende brood- en banketproduct, zoals gebak, jam, gelei, bonbons en ter decoratie van producten.