Een brownie of chocoladebrownie is een zoete banketproduct dat van oorsprong uit Amerika afkomstig is. Er wordt verteld dat ze voor het eerst werden geserveerd in 1893 op World’s Columbian Exposition door een kok in het Palmer House Hotel, nadat Bertha Palmer vroeg naar een zoet product dat kleiner was dan een stuk cake. In deze brownie waren walnoten verwerkt en bevatte een glazuur van abrikoos. De brownie, zoals vandaag bekend is, is naar een recept van 1905.

Kenmerkend voor de brownie is dat het een vrij dicht en plat gebak is, dat wordt gemaakt op basis van chocolade en wordt gebakken in een vierkante of rechthoekige vorm. Na het bakken wordt deze grote koek in stukken gesneden. Brownies hebben vaak een krokantere korst met een zachte, compacte en smeuïge binnenkant. Deze eigenschappen zijn mede afhankelijk van het gebruikte recept en de wensen van de bakker.

Brownies worden vaak gevuld met verschillende noten, chocoladestukjes en gedroogde vruchten. Ook het gebruik van karamel of andere sauzen dat over de brownie wordt gegoten, wordt vaak toegepast. De blondie is de tegenhanger van de brownie en wordt gemaakt van witte chocolade in plaats van pure chocolade en/of cacaopoeder.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag