De buikman is een brood van fijn deeg dat is gevuld met krenten en rozijnen. Het brood wordt voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant gebakken, maar wordt in bepaalde vormen ook in delen van Duitsland gebakken. Ook al is de herkomst niet geheel bekend, er wordt gedacht dat de buikman van oorsprong uit Duitsland afkomstig is en met de Germanen naar Nederland is gekomen. In Nederland is het product het bekend onder verschillende namen die streekgebonden zijn, zoals wekkeman, weckman, weggekèl, stevensman, piepespringer, Ziepesjprengert, stoeteman, mikkeman, klaaskoek en krintekèl.

Het brood heeft de vorm van een simpel gevormde man die de bisschop moet voorstellen. In Limburg wordt de pop vaak gebakken met een stenen pijp in zijn mond. Aan het brooddeeg konden naast krenten en rozijnen ook speculaaskruiden, kaneel en basterdsuiker worden toegevoegd. De mikkeman was een vervanging van de speculaasvrijers of speculaaspoppen die in verhouding vroeger vele malen duurder waren en niet door iedereen veroorloofd konden worden. Gedurende de Sinterklaastijd wordt dit product nog regelmatig gegeven en gegeten.