De croissant is een bekend luxe Frans broodje dat gemaakt wordt van een getoerd gerezen deeg en veel vetstof bevat. De naam croissant heeft twee betekenissen die zowel in de vorm, als in het karakter  van het broodje terugkomen, namelijk “wassende maan” en “toenemend”. Croissants komen in verschillende formaten en vullingen voor, waarbij gedacht kan worden aan minicroissants en ham-kaascroissants.

De oorsprong van de croissants bevindt zich niet in Frankrijk, maar komt volgens legendes uit Oostenrijk. Een verhaal vertelt dat in 1683 de Ottomanen Wenen wilde innemen door middel van een list. Ze groeven een tunnel onder de stad door om deze zo te veroveren. Een bakker hoorde de nachtelijke geluiden van het gegraaf en waarschuwde het Oostenrijkse leger. Deze liet een tunnel graven naar het Ottomaanse kamp waarna het Ottomaanse leger werd verdreven. De bakker kreeg recht om een broodje te maken in de vorm van een halve maan ter herinnering aan een goede afloop.

Een ander verhaal is dat omstreeks 1838-1839 een voormalige Oostenrijkse legerofficier een Boulangerie Viennoise opende in Parijs, waar hij een Kipferl-broodje verkocht dat leek op een vroege variant van de croissant en langzaam is ontwikkeld tot de huidige croissant.