Een croquembouche is een Frans nagerecht of gebak dat bestaat uit een kegelvormige toren van soesjes. De naam is afkomstig van het Franse ‘croque en bouche’, wat vertaald naar ‘knisperend in de mond’ en verwijst naar de krokante karakter van het product. Het is een van de oudste nagerechten in Frankrijk en wordt al vermeld in kookboeken omstreeks 1806. Het wordt in Frankrijk vaak geserveerd bij bruiloften, doopfeesten en communiefeesten.

Een croquembouche is opgebouwd uit kleine, ronde, en vooral belangrijk, gelijkmatig gevormde soesjes. Deze worden gevuld met een op smaak gebrachte room en door middel van een lichte karamel aan elkaar gezet. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een ingevette vorm, zodat de uiteindelijke toren recht en stevig staat. Na het ineen zetten van de toren, wordt deze vaak gedecoreerd met gesuikerde amandelen, gesponnen suiker en diverse suikerdecoraties. Voor de bodem wordt vaak gebruik gemaakt van een sokkel of bodem van noga. De hoogte van de croquembouche kan naar wens en behoefte worden aangepast. Door het gebruik van room in de soesjes, kan deze enkele dagen gekoeld worden bewaard. Behalve als zoete variant kan de croquembouche ook als hartig gerecht worden gemaakt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag