De vruchten van de boksdoorn (Lycium barbarum) worden ook wel gojibes genoemd. Deze bessen zijn afkomstig van een struikachtige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Net zoals andere planten uit de nachtschadefamilie is de plant giftig, maar de vruchten niet. De plant komt van origine voor in China. Omstreeks de 18e eeuw is de plant in Europa ingevoerd. Tegenwoordig wordt deze in West-Europa gekweekt en komt de plant verwilderd voor. De plant is in Nederland en Belgiƫ te vinden langs rivieren en in de duinen.

De bessen van de boksdoorn worden geteeld onder de naam gojibes. De bessen hebben een oranjerode kleur, een langwerpige vorm en zijn 1-2 centimeter lang. De vrucht bevat, afhankelijk van soort en formaat, tussen de 10 en 60 kleine zaadjes van ongeveer 2 millimeter lengte. De smaak is zurig fris en doet denken aan een combinatie van kers en cranberry. De gedroogde vruchten zijn iets zoeter van smaak en hebben de structuur van rozijnen.

Gojibessen worden gezien als gezonde vruchten, omdat het verschillende vitamines en andere organische stoffen bevat. De verse vrucht kan worden verwerkt als bijvoorbeeld verse cranberries, de gedroogde vrucht kan worden verwerkt als andere gedroogde zuidvruchten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag