De Golden Delicious is een appelras dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. Het werd in 1890 in West-Virginia ontdekt en daarna vegetatief vermenigvuldigd. Er wordt vermoed dat het een kruising is tussen de Grimes Golden en een ander onbekend ras. In 1914 werd het door Stark Brothers uit Louisiana in de handel gebracht. Vanwege de kleur stond de Golden Delicious vroeger ook bekend als banaanappel, vanwege de vettige gele schil en zoete smaak, en gouden liesje, wat een verbastering is van de Engelse naam.

De Golden Delicious is een groengele appel met lange steel. Naarmate de appel meer rijpt, ontstaat er een gelere kleur met rode blosjes. Het heeft een tamelijk stevig en sappig vruchtvlees met een zachtzure tot zoete smaak. Het rijpen heeft bij de Golden Delicious ook invloed op de smaak van de appel. Naarmate deze rijper wordt, verandert de smaak van zachtzuur naar zoet.

Aan de Golden Delicious hoeft vanwege de van nature zoete smaak maar weinig suiker toegevoegd te worden. Het is een ras dat zeer geschikt is voor de decoratie van producten en als gebakvulling. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor de productie van sap en appelmoes.