De Granny Smith is een populair appelras dat van oorsprong uit Australië komt. Het ras werd voor het eerst in 1865 door Marie Ana (Granny) Smith gekweekt. Hoe het ras is ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar er wordt verondersteld dat het een kruising is tussen de wilde appel (Malus sylvestris) en een inheems ras. In 1935 werd de appel in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd en in de jaren 70 in de Verenigde Staten.

De Granny Smith is een appel met een lichtgroene schil. Bij het rijpen wordt de schil langzaam geler van kleur, waarbij ook een roze blos kan ontstaan. Het vruchtvlees is stevig, sappig en heeft een roomwitte kleur. De smaak is friszuur, maar kan naarmate de appel rijpt zoeter worden. Door de aangename friszure smaak wordt de Granny Smith ook als handappel gegeten.

De Granny Smith kan zowel rauw als verhit goed worden gebruikt. Het zure karakter van de appel zorgt ervoor dat deze minder snel bruin kleurt na het snijden, waardoor het als decoratie op gebak kan worden gebruikt. Door de stevigheid en minder zoete smaak is het uitermate geschikt om te verhitten, waardoor het veel in appelgebak wordt gebruikt.