De geschiedenis van de vlaai gaat terug naar de Middeleeuwen, waarbij het product niet alleen in Limburg bekend was, maar ook in delen van Duitsland, Zwitserland en BelgiĆ«. Het woord vlaai is afkomstig van het Germaanse woord “vlade” wat plat betekend. De Limburgse vlaai is dan ook een platte, ronde broodkoek die belegd is met een fruit- of rijstvulling.

Door de grondsoort en het klimaat zijn de vlaaien uiteindelijk in Limburg terecht gekomen. De velen fruitbomen die hier groeiden, zoals appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen, leverden een overvloed aan fruit die in vlaaien gebruikt konden worden. De definitie van een Limburgse vlaai is dan ook een vlaai die in zijn geheel wordt gebakken.

Tegenwoordig worden er naast de traditionele Limburgse vlaaien, gemaakt van een verrijkt gistdeeg of linzendeeg, ook meer luxe vlaaien gemaakt. Hiervoor kunnen andere bodems en vullingen, zoals bavaroises, gebruikt worden.

Vroeger werd in Limburg vlaai voornamelijk met belangrijke Christelijke feestdagen, zoals Pasen, gegeten. Later werd het ook een traktatie die veel tijdens carnaval en kermissen werd genuttigd. Tegenwoordig wordt het op iedere feestelijke, zoals verjaardagen, en minder feestelijke, zoals begrafenissen, momenten gegeten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag