De macadamia is een boom uit de Proteaceae-familie die inheems is in Australië. Er zijn vier rassen bekend in het macadamia-geslacht, waarvan twee soorten op commerciële basis worden gekweekt: Macadamia integrifolia en Macadamia tetraphylla. De planten zijn niet eenvoudig om te telen, waarbij de eerste vruchten pas na 6 jaar komen en het 10-15 jaar duurt voordat een maximale productie is bereikt.

De vrucht is van de macadamiaboom bestaat uit een bolster. Wanneer de vruchten rijp zijn, beginnen de bolsters aan de boom te splijten, waarna de rijpen noten vanzelf uit de boom vallen. Deze moeten binnen 24 uur van hun bolster worden ontdaan om schimmel en uitharden van de bolster te voorkomen. De noten worden hierna twee weken met schil in de zon gedroogd, om voor stevigheid van de noot te zorgen. Een tweede droogproces in een oven op ±40°C vindt vervolgens plaats tot het vochtpercentage in de noot 1% is. Het openbreken van de schil wordt machinaal gedaan, deze is namelijk ontzettend hard.

Macadamianoten zijn nog vrij onbekend in vergelijking met andere noten. Ze kunnen zowel rauw als geroosterd worden gebruikt en hebben een knapperige textuur, delicate smaak en lange houdbaarheid.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag