Ogenmeloenen komen, net als andere meloenen, uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Ze zijn daarmee eigenlijk een groentesoort in plaats van een fruitsoort, maar worden vanwege de zoete smaak vaak tot het fruit gerekend. De ogenmeloen is genoemd naar een kibboets (collectieve landbouwnederzetting) in Israël, genaamd Ogen, waar de vrucht voor het eerst is geteeld. De vrucht is een kruising tussen een cantaloupemeloen en een netmeloen.

De ogenmeloen is vrijwel bolvormig. De kleur van de schil kan variëren van donkergroen tot geel, waarbij in de lengte strepen lopen in een andere kleur. Het vruchtvlees is wit tot lichtgroen en zeer sappig met een zoete smaak en aromatische geur. In het centrum van de meloen bevinden zich veel pitten die gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Wanneer de onderkant licht meegeeft bij druk, is de meloen rijp. Dit is ook waar te nemen door de zeer sterke aromatische geur die de meloen verspreidt.

Ogenmeloenen zijn minder waterrijk als watermeloenen, maar wel erg sappig en aromatisch, en zijn daarom geschikt voor het decoreren van producten. Verder kan het gebruikt worden als basis of vulling in banketproducten en ijs.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag