Of de oliebol van Nederlandse afkomst is, is onduidelijk. In veel landen, met name rond het Middellandse Zeegebied, zijn producten die hier sterk op lijken. Wel is bekend dat de oliebol al rond 1668 in het eerste kookboek stond vermeld. Destijds waren het nog platte koeken en werden ze oliekoeken genoemd. Door nieuwe technieken en ingrediënten zijn de koeken in de loop van de tijd tot bollen gevormd. Langzaam veranderde ook de naam van oliekoek naar oliebol, waarbij het begrip oliekoek in het begin van de twintigste eeuw verdween.

Oliebollen werden vroeger gegeten al gegeten in de winter, rondom de periode van de jaarwisseling.  Het was een product dat van houdbare ingrediënten gemaakt kon worden en leverde, door het bakken in vet, veel energie tijdens de koude wintermaanden. In de 19e eeuw is het gebruik gaan ontstaan van het eten van oliebollen tijdens de jaarwisseling als manier van vieren.

Ondanks dat de oliebollen vroeger plat waren, zijn de ingrediënten in de basis gelijk gebleven. Ze worden gemaakt van bloem, gist, melk of water, zout en eventueel vruchten zoals rozijnen, krenten en appel. Vroeger werden hier ook wel sukade of oranjesnippers in gebruikt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag