De pijnboompit is het eetbare zaad van een den (Pinus). Er zijn ongeveer 20 soorten dennen waarvan de zaden groot genoeg zijn om te kunnen oogsten. Andere soorten hebben ook eetbare zaden, maar deze zijn te klein om tot voldoende waarde te kunnen zijn voor het oogsten ervan. De pijnboompitten bevinden zich in de dennenappel, tussen de houtachtige schubben in. Door geplukte dennenappels te schudden komen de zaden vrij.

De pijnboompitten zijn omgeven door een harde schil die voor consumptie moet worden verwijderd. Afhankelijk van de soort kan deze dikker of dunner zijn. Het zaad wat hierin zit heeft een ovale vorm met aan een kant een punt. De kleur is crèmekleurig tot lichtbruin. De smaak is licht harsachtig en de pitten zijn rijk aan olie. Ze kunnen ook worden gebruneerd of geroosterd, waardoor de smaak beter naar voren komt.

Net zoals andere noten en zaden worden verwerkt in bakkerijproducten, kan dit ook worden toegepast voor pijnboompitten. Het kan als vulling worden verwerkt in degen en beslagen en ter decoratie van bijvoorbeeld broden.