Poffert, niet te verwarren met poffertjes, is een product dat uit de provincie Groningen afkomstig is. Het is een broodachtig boerengerecht dat vroeger veel werd gegeten als warme maaltijd of nagerecht door de boeren die terugkwamen van het werken op het land. De poffert komt ook voor in andere varianten, zoals de broeder, Jan-in-de-zak en Poddik-in-de-tromme.

De poffert heeft een textuur die het beste te omschrijven is als een kruising tussen brood en cake. Deze textuur is mede afkomstig van het recept, waarbij het beslag van bloem wordt veredeld met melk, eieren en boter, maar geen suiker bevat. In recepten wordt soms ook een kleine hoeveelheid gist of chemisch rijsmiddel toegevoegd. De poffert wordt in een pofferttrommel, een hoge afsluitbare tulbandvorm, au-bain marie gekookt. De stoom zorgt voor het garen van het dikke beslag.

De traditionele poffert bevat vaak rozijnen en krenten. Het wordt na het garen gegeten met (gesmolten) boter en bruine basterdsuiker. De broeder wordt vaak in een broederzak gegaard, bevat rozijnen en wordt geserveerd met warme stroop. Jan-in-de-zak wordt ook in een zak gegaard, maar wordt ook met spekjes bereid. Poddik-in-de-tromme in een Gelderse variant met gebraden verse worst en dunne kaneelsaus.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag