De Red Velvet cake is een taart met donkerrode of roodbruine kleur en hagelwit glazuur. Het komt van oorsprong uit Amerika, waar het Waldorf Astoria Hotel in New York het in 1920 al serveerde. De precieze oorsprong van de taart is niet bekend. De grote bekendheid in Amerika kwam rond 1990, waarna het geleidelijk bekender werd in Europa.

Rond 1800 werden de eerste velvet cakes geboren. De naam is afkomstig van de fluweelzachte textuur van de cake. Om eiwitten in de bloem af te breken, werd cacaopoeder samen met karnemelk of azijn aan cakes toegevoegd. Deze kleur was afkomstig van een reactie tussen het niet-gealkaliseerde cacaopoeder en het zuur in de karnemelk of azijn. Tegenwoordig wordt een alkalische oplossing aan cacaopoeder toegevoegd, waardoor de kleur niet meer ontstaat. Als alternatief wordt er rode kleurstof of rode bietenextract toegevoegd. Zonder cacaopoeder is het geen echte Red Velvet cake.

Het originele hagelwitte glazuur wordt gemaakt door een soort van roux te maken, deze te laten afkoelen en vervolgens met boter en suiker op te kloppen, waardoor een luchtig glazuur ontstaat. Tegenwoordig wordt deze ook vervangen door roomkaasglazuur, botercrème of witte chocolademousse.