Een soufflé is een gerecht uit de Franse keuken dat is ontstaan aan het begin van de 18e eeuw. De eerste schriftelijke vermelding komt uit de 18e eeuw en wordt toegewezen aan de kok Vincent de la Chapelle. In het begin van de 19e eeuw is de soufflé verder ontwikkeld en bekender geworden dankzij kok Marie-Antoine Carême.

De soufflé bestaat uit een basis van eidooier in combinatie met smaakstoffen, waaraan een opgeklopt eiwit wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een sterke toename van het volume tijdens het bakken of koken, waardoor het product wordt zeer luchtig. De naam soufflé verwijst hierbij naar het karakter van het product, wat zwellen of rijzen betekent. Deze luchtigheid is echter minder stabiel, waardoor het product vrijwel alleen bruikbaar is voor directe consumptie na het produceren. Naarmate het product langer staat zal het de lucht verliezen en weer gaan inzakken.

Soufflés zijn geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten. De neutrale smaak van het ei combineert goed met de verschillende smaken. Enkele bekendere voorbeelden zijn chocolade, framboos, citroen, kaas en kruiden. Daarnaast kan het worden geserveerd met een saus of een vloeibare kern van bijvoorbeeld chocolade of kaas.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag