De tarte tatin is een omgekeerde taart met gekaramelliseerde appels die overdekt is met een dunne laag deeg en warm wordt geserveerd. Van oorsprong wordt er een ongezoet deeg gebruikt, wat overeenkomt met pâte brisée. Tegenwoordig wordt er met zowel het fruit als het deeg gevarieerd. Zo kunnen de appels worden vervangen door andere stevige vruchten, zoals peren of perziken. Het deeg wordt ook wel vervangen door bladerdeeg.

De tarte tatin komt uit Frankrijk, waarbij volgens verhalen de tarte tatin omstreeks 1880 door de zusters Tatin in Lamotte-Beuvron is gecreëerd. Over de manier waarop gaan verschillende verhalen rond. Een verhaal is dat een van de zusters op een dag de appels te lang heeft laten aanbakken in boter en suiker. Om de appels te redden dekte ze deze af met een dunne laag deeg en zette de hele pan in de oven om het deeg te garen. In een andere versie van het verhaal bakte ze de gekaramelliseerde appeltaart per ongeluk ondersteboven. In ieder geval konden de gasten dit waarderen. In de jaren ’30 kreeg de tarte tatin een grotere populariteit, nadat het in Maxim’s, een bekend restaurant in Parijs, werd geserveerd.