De tompouce of tompoes is een typisch Nederlands, baksteenvormig gebakje dat met name tijdens Koningsdag of (voetbal)kampioenschappen wordt gegeten. Beiden manieren van spelling worden gezien als juist, al wordt tompouce vaker gebruikt.

Het gebakje bestaat uit twee lagen korstdeeg met daartussen een dikke laag banketbakkersroom, eventueel in combinatie met slagroom en andere aroma’s. De bovenste laag korstdeeg wordt bedekt met een laag glazuur, vaak roze of oranje. De korstplakken zijn krokant, het glazuur zoet en de banketbakkersroom zacht en romig. Het gebakje is 2-3 dagen houdbaar, maar is het lekkerst om direct te eten.

De eerste tompouce zou zijn gemaakt door een onbekende bakker uit Amsterdam, die geïnspireerd raakte door de dwerg Generaal Tom Thumb. Hij trad op in het vermaande circus van de Amerikaan Phineas Taylor Barnum, dat in 1844-1845 door Europa trok en ook Nederland aandeed. Later begon de Friese dwerg Jan Hannema onder de naam Admiraal Tom Pouce op te treden.

Wel wordt vermoed dat de Amsterdamse bakker een nieuwe naam en twist heeft gegeven aan een al langer bestaand Frans product, de millefeuille. In Frankrijk wordt dit product sinds 1651 gemaakt, waarbij drie laagjes korstdeeg worden gebruikt met daartussen banketbakkersroom.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag