Een kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht van de kokospalm (Cocos nucifera) waarbij het vruchtvlees niet vlezig, maar vezelig is. Kokospalmen zijn in vrijwel alle tropische landen in het kustgebied te vinden. De vrucht heeft een groen gekleurde schil die na het oogsten wordt verwijderd. Onder deze schil bevindt zich de harige, houten kokosnoot zoals deze hier in de winkels liggen. Binnenin deze harige noot bevindt zich een laag wit vruchtvlees en deels troebel vocht genaamd klapperwater.
Het vruchtvlees heeft een witte kleur en een vezelige en vette structuur. Het vruchtvlees kan worden verwerkt tot kokosboter, kokosmelk, kokoschips, verse kokos, kokospuree en gedroogde kokos. De gedroogde kokos wordt door de bakkerij veel gebruikt in producten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Kokosmacronen en andere kokosproducten.
  • In zanddeegkoekjes.
  • Als vulling in bonbons.
  • Ter decoratie.

Voor het produceren van gedroogde kokos worden de kokosnoten geplukt, van de buitenste groene schil ontdaan, gekloofd en in de zon gedroogd. Wanneer het witte vruchtvlees droog is, wordt de harige, bruine schil verwijderd en blijft het vruchtvlees over. Dit wordt vervolgens nogmaals gedroogd, voordat het wordt gemalen en de gedroogde kokos overblijft.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag