Jan Hagel is een krokant koekje dat wordt gemaakt van een zetdeeg. Het zijn rechthoekige koekjes die zijn bestrooid met grove suiker en/of amandelschaafsel. Door het deeg wordt kaneel verwerkt, wat zorgt voor een kruidige smaak. Jan Hagel wordt vaak als plak gebakken, waarbij het direct na het bakken in rechthoekige koekjes wordt gesneden.
 

Door de jaren heen zijn er verschillende variaties, met de daarbij behorende namen, op Jan Hagel geweest. Zo kende de regio Amersfoort in de 18e eeuw stroopjanhagel, waarin siroop en honing werden verwerkt. Rondom de Krimpener Waard werd strontjanhagel gegeten wanneer de stallen in het voorjaar werden schoongemaakt. In andere regio‚Äôs stond dit ook bekend als stalboen- of schrobjanhagel. 
 

De naam Jan Hagel is afkomstig uit de 17e eeuw en werd gebruikt om het gewone volk aan te duiden. Het werd als weinig vleiende naam gezien en vaak gebruikt om de onderkant van de samenleving aan te duiden. Daarnaast werd het ook gebruikt als naam voor matrozen en gedurende de Tweede Wereldoorlog als scheldnaam voor de Landwachters.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag