Nootmuskaat is een specerij dat afkomstig is van de muskaatboom (Myristica fragrans). De groenblijvende bomen kunnen tot 18 meter hoog worden en komen voornamelijk voor in regenachtige tropische kustgebieden. De vruchten van de boom lijken op gele pruimen of abrikozen.

De specerij bestaat uit de gedroogde pit van de nootmuskaatboom. Als de vruchten opdrogen dan splijten de vruchten open, zodat een felrood netachtig vlies, de zaadmantel, zichtbaar wordt. Onder de zaadmantel, wat ook als het specerij foelie wordt gebruikt, bevindt zich een stevige bast die na een aantal weken drogen kan worden verwijderd. De nootmuskaat zelf wordt voor verkoop nog in een mengsel van zeewater en kalk gelegd, waarna ze nogmaals worden gedroogd. De specerij zelf heeft een donkere of witte kleur van de kalk. Het heeft een ovale vorm en is tot 2,5 centimeter groot in doorsnee.

Nootmuskaat kan alleen geraspt worden gebruikt, omdat het zo’n harde pit is. Gemalen nootmuskaat verliest sneller zijn smaak dan de pitten. Het is een specerij dat veel in Engelse gebakssoorten en specerijenmengsels wordt gebruikt. Vanwege de sterke smaak is er maar weinig van nodig. Een teveel kan een bittere smaak in het product overbrengen.