Sesamzaad of sesam (Sesamum indicum) is een plant uit de Pedaliaceae familie en behoort tot een van de oudste om olie gekweekte rassen ter wereld. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika, maar wordt tegenwoordig voornamelijk in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika verbouwd. De plant kan 0,5-1 meter hoog worden met op vingerhoed lijkende bloemen. De zaden bevinden zich in een doosvrucht, die vierhoekig en afgeplat is. Wanneer de sesam rijp is, worden de vruchten geplukt en gedorst.

Sesamzaad heeft een redelijke platte, druppelvorm met doorgaans lichtgele tot lichtbruine kleur, maar ook rood of zwart sesamzaad wordt gebruikelijker. Het bevat een hoog vetgehalte (±55%), waardoor het geschikt is als olie. De olie heeft een stolpunt van ±5°C en bevat van nature stoffen die ranzig worden tegengaan. Verder bevat het ±26% eiwit en ±3% voedingsvezel. De smaak is relatief neutraal en ontwikkelt zich pas bij verhitting, waardoor een nootachtig aroma ontstaat.

Er zijn twee soorten sesamzaad verkrijgbaar, gepeld en ongepeld. De gepelde soort heeft een lichtere kleur en kortere houdbaarheid. Sesamzaad kan zowel op als in producten worden verwerkt. Vanwege de smaak kan het zowel in zoete (ijs, gebak) als hartige (brood, korstproducten) producten worden verwerkt.