Steviolglycosiden (E960), beter bekend onder de naam stevia, is een plantaardige intensieve zoetstof. Het bestaat uit een mengsel van zoetstoffen (stevioside en rebaudioside) die worden gewonnen uit het blad van de steviaplant (Stevia rebaudiana). Het is afkomstig uit Zuid-Amerika waar het al eeuwenlang als zoetmiddel wordt gebruikt. Sinds 2010 is het door de EFSA goedgekeurd als natuurlijke zoetstof in levensmiddelen.

Stevia heeft een zoetkracht die 200-300 keer sterker is dan die van suiker en levert geen calorie├źn. Steviolglycosiden worden door het lichaam niet opgenomen, maar worden door de darmflora wel gedeeltelijk omgezet in steviol en vervolgens opgenomen. Het heeft geen nadelig effect op het gebit en geen invloed op de insuline en het bloedsuikergehalte, wat het geschikt maakt als suikervervanger voor diabetici.

De zoete smaak van steviolglycosiden wordt door het lichaam vertraagd waargenomen. Het heeft een enigszins bittere smaak en nasmaak, die afneemt wanneer het wordt gemengd met andere suikers, zoals fructose, glucose of sacharose. Bij verhitting is stevia stabiel, zodat het geschikt is voor gekookte en gebakken producten. Het kleurt hierbij niet bruin. Bij een pH-waarde tussen 3-9 blijft het stabiel. Stevia vergist en fermenteert niet, waardoor het niet geschikt is als suikervervanger in broodproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag