Thaumatine (E957) is een intensieve zoetstof met een natuurlijk oorsprong. Het is een zoetmakend eiwit dat voorkomt in het katemfe fruit (Thaumatococcus daniellii) dat afkomstig is uit West-Afrika. Het fruit bevat 1-3 zwarte zaden die worden omgeven door een gel. Het zakvormig membraam (aril) bevat het zoete materiaal.

Het heeft een zoetkracht die ongeveer 2000-3000 keer zoeter is dan suiker en is daarmee een van de zoetste stoffen die bekend is. Het levert net als andere eiwitten 4 kcal per gram, maar doordat er maar een kleine hoeveelheid aan producten hoeft te worden toegevoegd, is de geleverde energie in de praktijk te verwaarlozen.

Thaumatine heeft een dropachtige of zoethoutachtige smaak en kan bij hoge doseringen bitter smaken. Het is een zoetstof die minder stabiel is in vergelijking met andere zoetstoffen. Het blijft niet stabiel bij verhitting, waardoor het niet geschikt is om te gebruiken tijdens het koken en bakken. Verder is het moeilijk oplosbaar in water, al hoeft dit door de lage concentraties in de praktijk geen probleem te zijn.