Een pompoenpitten, ook wel pepita genoemd, is het eetbare zaad dat wordt gevonden in verschillende soorten pompoenen. Afhankelijk van de soort pompoen hebben de zaden wel of geen schil. Met pepita wordt doorgaans de variant zonder schil aangeduid. Deze soorten pompoenen worden vaak alleen voor de zaden geteeld.

De zaden zijn doorgaans vrij plat en hebben een asymmetrische, ovale vorm. De schil die de zaden soms omhult is wit van kleur en stevig. De kleur van de pompoenpitten zelf is groen. De pitten bestaan voor ongeveer de helft uit vet, waardoor het ook geschikt is om olie van te maken. De pitten hebben een typische nootachtige smaak. Door de vrij platte vorm zijn de zaden in droge vorm krokant, wat een prettige textuur aan producten kan toevoegen.

Net zoals andere noten en zaden worden verwerkt in bakkerijproducten, kan dit ook worden toegepast voor pompoenpitten. Het kan als vulling worden verwerkt in degen en beslagen, maar wordt ook veelvuldig gebruikt al decoratie van bijvoorbeeld broden.