Het knippen van brood komt veel voor bij busbroden en geeft een decoratief uiterlijk. Er zijn twee methodes van knippen te onderscheiden, namelijk het gewone geknipte brood en het Frans geknipte busbrood. Bij het gewone geknipte model wordt het brood over de lengte in het midden ingeknipt, waarbij zowel van voren naar achteren als omgekeerd kan worden geknipt. Het Franse geknipte busbrood kent verschillende methodes.

Belangrijk bij het knippen is dat het brood gelijkmatig wordt ingeknipt met betrekking tot de afstand tussen de knippen en de diepte ervan. Het te veel knippen in de lengterichting zorgt voor een grove knip en door het laten zitten van ongeknipte stukjes zorgt voor een minder fraai uiterlijk.

Afhankelijk van het brood en de mate waarin het meer of minder volgerezen is, moet er dieper worden geknipt. Schraal gerezen brood moet iets dieper worden geknipt, omdat de knippen anders tijdens de ovenwerking te vol gaan rijzen. Volgerezen brood moet ondieper worden geknipt, omdat het anders te veel kan beschadigen en daarmee volume kan verliezen. Na het knippen wordt het brood direct gebakken, omdat te ver rijzen kan zorgen voor het opnieuw vasthechten van deeg.