Arabische gom (gummi arabicum) is een product van bomen uit het Acacia geslacht, met name de Acacia senegal. Het is een harsachtige gom die vrijkomt wanneer de schors van de boom is beschadigd. Van nature gebeurd dit door het barsten van de schors. Tegenwoordig wordt de boom verwond door er een strook bast af te snijden en de gom die vrijkomt te verzamelen. De bomen groeien in een gebied dat zich uitstrekt van West-Afrika tot de Arabische schiereilanden, waarbij belangrijke producenten Soedan, Tsjaad, Nigeria en Senegal zijn.

Arabische gom is in zuivere vorm een bruin, gelig tot doorzichtig poeder dat enigszins hygroscopisch is. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, geleermiddel, emulgator en stabilisator en staat op etiketten vermeld als E414.

Het is goed oplosbaar in koud water, maar wordt niet erg visceus. Bij een lage pH-waarde vindt hydrolyse plaats. Verder vertraagt Arabische gom het uitkristalleren van suiker, waardoor het geschikt is voor het gebruik in waterijssoorten en snoep. Wanneer het in contact komt met ijzerzouten, alcohol en gelatine slaat het neer.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag