Arachideolie is een plantaardige olie die wordt gemaakt van de zaden van de aardnotenplant en staat ook bekend onder de namen pindaolie, aardnotenolie en grondnotenolie. Het zaad van de aardnotenplant (pinda’s) bevat ±50% olie. Bij sommige varianten van arachideolie worden tijdens het productieproces de eiwitten die allergische reacties veroorzaken verwijderd, maar deze kunnen zelfs in de kleinste hoeveelheden nog allergische reacties veroorzaken. Koud geperste olie bevat altijd eiwitten die allergische reacties veroorzaken.

Arachideolie is een heldere, lichtgekleurde olie die enigszins naar pinda ruikt. Er zijn geroosterde arachideoliën verkrijgbaar die vaak een donkerdere kleur en sterkere pindasmaak hebben. Deze soorten worden voornamelijk toegevoegd voor de smaak. Arachideolie bevat ±17% verzadigde vetzuren, ±45% enkelvoudig onverzadigde vetzuren en ±30% meervoudig onverzadigde vetzuren. Door het lage gehalte verzadigde vetzuren wordt de olie minder snel ranzig en is het geschikt om op hoge temperatuur (±225°C) te verhitten. Dit maakt het zeer geschikt voor het frituren.