Waar wordt beschuitgelei van gemaakt?
Beschuitgelei is een broodverbetermiddel in een pastavorm die gebruikt wordt voor de productie van beschuitbollen en beschuit. Omdat het product zich toespitst op een enkele productgroep, is het minder geschikt voor gebruik in andere producten.
Halverwege de 20e eeuw werd al een beschuitgelei gebruikt dat bestond uit een mengsel van vet, glucosestroop en Marseillaanse zeep. Tegenwoordig is de samenstelling enigszins veranderd waarbij de Marseillaanse zeep vervangen is door emulgatoren in combinatie met andere plantaardige vetten. De meeste beschuitgeleis bestaan uit de volgende grondstoffen:
- Glucosestroop
- Water
- Suiker
- Plantaardig vet
- Emulgatoren
- Rijsmiddel, vaak in de vorm van potas. Ook bekend als E501 of kaliumcarbonaat.
- Eventueel kleurstof
Beschuitgelei zorgt voor een alkalisch deeg, waardoor de emulgerende werking wordt bevorderd. De emulgerende werking komt door de combinatie van vetten en emulgatoren. De Marseillaanse zeep zorgt voor dezelfde emulgerende werking. Beschuitgelei zorgt voor een enigszins taai deeg, dat goed verwerkt kan worden. Het geeft een fijne structuur aan beschuitbollen, zodat hier bros beschuit van kan worden gemaakt. Het toevoegen van het rijsmiddel zorgt ervoor dat er een rustige gasontwikkeling ontstaat en het beschuit een fijne, dichte structuur geeft.