Brandewijn is een sterk alcoholische drank die afkomstig is uit Noordwest-Europa. De naam is afkomstig van gebrande wijn, wat in het Engels verbasterd is tot brandy. Het distilleren van wijn werd toegepast om te voorkomen dat de alcohol verloren ging uit de bederfbare wijn. Daarnaast werd het transportvolume verkleind. De brandewijn werd dan weer verdund met water om wijn te krijgen, maar uiteindelijk werd de brandewijn onverdund smakelijker bevonden waarna dit niet meer werd toegepast.

Van oorsprong werd brandewijn verkregen uit wijn of moutwijn waarin gisting had plaatsgevonden. Deze wijn werd gestookt tot een alcoholpercentage van 35-40% was verkregen. De geur en smaak van de brandewijn ontstaan door bepaalde ingrediƫnten mee te stoken. Sinds 2015 wordt Nederlandse brandewijn niet meer uit wijn gedistilleerd, maar vormt neutrale alcohol de basis waaraan suiker en kruidenextracten worden toegevoegd.

Brandewijn wordt vaak gebruikt als basis van fruitbrandewijn en voor de productie van advocaat. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het inmaken van vruchten, waarbij de smaak niet zozeer in het product trekt, maar het de smaak van de vruchten versterkt en de vruchten conserveert.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag