De citroen (Citrus limon) is een vrucht met gele schil uit het Citrusgeslacht. Het heeft een ronde/licht ovale vorm met een spitse neus en wordt ongeveer 10 centimeter lang. De vrucht bevat veel vruchtvlees en sap, waarbij het van nature aanwezig citroenzuur zorgt voor de zure smaak. Het heeft een redelijke dikke schil waar het meeste aroma in de gele schil zit.

De citroen komt waarschijnlijk uit Noordoost-India, Burma of China, waarbij het een kruising is tussen de vrucht van de sukadeboom en bittersinaasappel. Rond het jaar 200 zijn de citroenen via Italiƫ Europa binnengekomen, maar werd pas halverwege de 15e eeuw in Genua op grotere schaal verbouwd.

De citroen is een veel voorkomende en bekende citrusvrucht in Nederland. Het zure, aromatische sap wordt in zowel zoete als hartige producten gebruikt, waarbij het smaken naar boven kan halen. Het toevoegen van citroensap aan zoet fruit, zoals aardbei, zorgt ervoor dat de smaak van aardbei in een bavaroise beter naar voren komt. De gele laag van de schil kan als rasp worden gebruikt in zowel brood- als banketproducten. De complete schil van de citroen kan worden gekonfijt en vervolgens als vulling of ter decoratie worden gebruikt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag