Crème chiboust is een roomsoort die voornamelijk wordt gebruikt bij banketproducten met kortere houdbaarheid. Het is een variatie op de crème patisserie, die ook wel banketbakkersroom wordt genoemd. Crème chiboust wordt gebruikt in Saint Honoré-gebak dat afkomstig is uit de Franse keuken.

Crème chiboust wordt gemaakt van:

  • Banketbakkersroom. Voor het bereiden van crème chiboust kan het beste banketbakkersroom worden gekookt, in plaats van het gebruik van koude roompoeders. Het zorgt ervoor dat er een homogenere massa kan ontstaan.
  • Gelatine. Dit geeft de room stevigheid.
  • Schuim. Hier kan zowel rauw schuim als kookschuim voor worden gebruikt. Het zorgt voor een luchtigere textuur van de room, die wordt gecombineerd met de smaak van banketbakkersroom.
  • Smaakstoffen. Vaak wordt er aan crème chiboust een smaakstof toegevoegd. Dit kan vanille, sinaasappelschil of in de vorm van likeuren en esprits worden toegevoegd.

Door de gelatine in de room is het belangrijk om de crème chiboust direct na het bereiden te verwerken om een zo glad mogelijk resultaat te krijgen bij het opspuiten. Net als andere roomsoorten is de crème chiboust kort houdbaar. Het is daarom alleen te gebruiken voor dagverse producten.